030-6087737 ps@innovam.nl

10 Tips voor verleiding met video

door 30-07-190 Reacties

Home » 10 Tips voor verleiding met video

10 tips voor verleiding met video

Video verleidt en kan zorgen voor meer omzet en hogere klanttevredenheid. Maar wat zijn de succesfactoren? De tips en tricks op een rij.

1 Timing is alles. Denk goed na wanneer je een videoboodschap verstuurt. Timing is alles. Een videoboodschap wordt nu vaak gebruikt om leads op te volgen of om de proefrit te bevestigen. Ook bij de introductie van een nieuw model zet men het veelal in. Kortom, het zijn vaak de momenten nog voordat bijvoorbeeld de auto is gekocht waarop de videoboodschap van meerwaarde is. Maar video werkt ook heel goed nadat de auto is gekocht. Maak bijvoorbeeld eens een sneakpreview vóór de aflevering: ‘Meneer Jansen, morgen is het zover, dan komt u uw nieuwe auto ophalen.’

2 Heel belangrijk: de P van persoonlijk. De videoboodschap triggert pas echt wanneer deze persoonlijk is gemaakt. Neem uzelf in beeld met bijvoorbeeld de auto, aanhangwagen, bestelwagen, caravan, fiets of motor waarop is gereageerd op de achtergrond. Stel u voor en bedank de klant voor de getoonde interesse. Vertel dan wat u gaat doen en presenteer. Vergeet vooral niet om de video te personaliseren door de naam van de klant te noemen. Verder deelt u relevante informatie over het voertuig. Geen specificaties, maar juist iets over het feit dat de volledige onderhoudshistorie aanwezig is en de auto altijd door uw bedrijf is onderhouden. Ook belangrijk: zorg dat u weet wat de koopmotieven van de klant zijn. Deze redenen van aankoop verwerkt u in de videoboodschap. Dan is de video pas echt persoonlijk en dat verhoogt de kans dat u de klant raakt.

3 Maak vlieguren. Oefening baart kunst. Draai daarom altijd even een paar keer proef. Maak vlieguren, ook om de eventuele plankenkoorts te overwinnen. Zorg voor een script, waarmee u zich prettig en op uw gemak voelt. Dit script kunt u dan iedere keer weer gebruiken.

4 Houd een vaste volgorde aan. Verdeel uw video in een vaste intro, presentatie en afsluiting. Leer een vaste intro uit het hoofd, denk vooraf goed na wat u gaat vertellen en hoe u wilt afsluiten. Wen uzelf daarbij aan dat u altijd op dezelfde manier een voertuig laat zien. Zo weet u zeker dat u niets vergeet en presenteert u de auto met vertrouwen. En … bewaar het mooiste voor het laatst. Het is namelijk zaak dat u de aandacht van de klant vasthoudt. Bouw de spanning op. Begin daarom niet met het interieur. Het is leuker om dat als laatste te tonen.

5 Teken de looproute uit. Het is vaak een drukte van belang in de showroom. De receptie, de koffietafel en alle auto’s, caravans of motoren die vaak ook nog eens dicht op elkaar staan. Met het uittekenen van een vaste looproute ziet u precies waar u moet staan. Breng het voertuig goed in beeld en verplaats u rustig van punt naar punt. Neem voldoende afstand, zodat u niet maar een klein stukje ziet. Richt de camera op de linker voorkant als u de opname start. Op de hoekpunten houd u de camera een paar seconden stil. Dit geeft rust in uw presentatie.

6 Presenteer niet alleen het voertuig, maar ook het bedrijf. De klant kijkt primair naar de video voor een auto, aanhangwagen, bestelwagen, caravan, fiets of motor. Maar gebruik de tijd dat de klant kijkt naar uw video ook om uw bedrijf te verkopen. Wat is de toegevoegde waarde van uw bedrijf? Geef dat tussen de regels door in de video, daarmee onderscheidt u zich van de concurrentie.

7 Zorg voor een uitsmijter. Hoe sluit u een videoboodschap nu goed af? In ieder geval door zelf in beeld te stappen. Bedank de klant voor het kijken en zorg voor een uitsmijter. Stel bijvoorbeeld een open vraag. Voeg daarbij de belofte toe dat u aan het eind van de dag of morgen nog contact opneemt.

8 Kijk de video niet terug. Kijk een opgenomen video niet terug. Wat? Ja, u leest het goed. Kijk een opgenomen video nooit terug. Als u weet dat wat u hebt gezegd ook klopt, waarom gaat u de video dan terugkijken? Dat kost alleen maar extra tijd. Bovendien komt u onherroepelijk een verspreking tegen. Maar dat is helemaal niet erg. Dat maakt de boodschap juist authentiek. Persoonlijk. Echt. En daar houdt de kijker van.

9 Gebruik een smartphonehouder. Film horizontaal en gebruik een smartphonehouder. Dat zorgt namelijk voor een strakker beeld dan wanneer er vanuit de losse hand wordt gefilmd. Probeer tijdens het filmen verder rustig te draaien, zo vloeiend mogelijk. Dit zorgt voor veel betere beelden dan snelle, ad-hocbewegingen.

10 Besteed aandacht aan audio. Audio is zeker bij een videoboodschap die met een smartphone wordt opgenomen niet altijd even optimaal. Dit kan verschillende redenen hebben, maar zorg er in ieder geval voor dat u weet waar de microfoon op uw smartphone zit. Dit voorkomt dat je er met je handen op zit en het geluid dus flink dempt. Een externe microfoon aanschaffen kan natuurlijk ook. En gooi bijvoorbeeld nooit een deur of achterklep dicht tijdens het filmen. Dat wordt als storend ervaren.

Vuistregels voor video

  • Zet jezelf en het voertuig in beeld.
  • Gebruik een smartphonehouder voor een beter resultaat en draai zo rustig mogelijk.
  • Film horizontaal.
  • Bouw een zekere structuur op: toon het voertuig altijd op dezelfde manier.
  • Bewaar het mooiste voor het laatst: film eerst het exterieur en dan pas het interieur.
  • Gooi nooit een deur of achterklep dicht tijdens het filmen, dat maakt veel lawaai voor de kijker.