Bas Beukers is ceo van Horus VR (voorheen yellowBird Labs), een bedrijf dat gespecialiseerd is in 360° video en virtual reality (vr). In dit blog schetst hij de mogelijkheden van vr voor de automotive sector. Bas heeft ook een advies voor wie zelf met de virtuele showroom aan de slag wil gaan.
Auto’s en beleving liggen dicht bij elkaar. Het is al geen nieuws meer dat kopers zich eerst online oriënteren. Uw website moet consumenten over de drempel trekken om een offerte aan te vragen, of een proefrit. Een plaatje zegt daarbij meer dan duizend woorden. Zeker als het bewegend beeld is. Toch bieden nog niet veel virtuele showrooms de prikkels die een bezoek aan de échte showroom stimuleren.
Trends van virtual reality en live-video
Er zijn wel degelijk mogelijkheden om bezoekers van uw website een belevenis te bieden. Daarbij zien we twee trends:
Door deze twee trends te combineren, ontstaat DIY-VR. U kunt potentiële klanten al virtueel door uw showroom laten wandelen met hulp van 360°-video. Voorheen moest u hiervoor een professioneel videobedrijf inschakelen, met speciale apparatuur. Nu is het ook mogelijk om zelf een camera te huren die rondom beeld kan registreren. Het videosignaal wordt vervolgens naar een online platform doorgestuurd. Van daaruit gaat het beeld naar een vr-bril, een laptop, een smartphone of tablet.
Video trekt de aandacht
Een 360°-video heeft grote aantrekkingskracht; in maar liefst 87 procent van de gevallen klikken mensen hierop. De gemiddelde kijktijd is 4 minuten. Daarnaast bekijken bezoekers de video in veel gevallen nog een keer, en wordt deze vaker gedeeld.
Bij de introductie van de nieuwe XC60 koos Volvo eerder dit jaar voor een online presentatie met 360°-video. Normaal trekken zulke presentaties tussen de 3.000 en 5.000 kijkers op internet en blijven mensen gemiddeld 2 minuten kijken. Dit vr-event trok 65.000 geïnteresseerden, die zo’n 7 minuten keken.
Conversie verhogen
Een toer door de showroom, een virtuele proefrit; het komt allemaal binnen handbereik met 360°-video. Mijn advies daarbij is om van tevoren goed na te denken over de vraag: wat willen we bereiken met 360°-video? Anders is de valkuil dat het niet meer is dan een gimmick. Overwegingen kunnen zijn dat u:
Virtual reality en 360°-video hebben veel potentie; het brengt mensen letterlijk in beweging. Weeg wel goed af hoe u het wilt inzetten. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos.